DIETA

Dieta przyszłej mamy powinna być zrównoważona. Ważne jest by była bogata w substancje mineralne oraz błonnik, ponieważ podczas ciąży często pojawiają się zaparcia. Dlatego dietę warto wzbogacić w warzywa oraz zmienić pieczywo na ciemne. Sprawdzają się również otręby owsiane- np. dodane do jogurtu lub surówki (łagodniej działają otręby przegotowane, dlatego warto użyć ich do zagęszczania zupy zamiast mąki). Istotna jest zmiana przypraw.

Białko to podstawowy składnik budulcowy ludzkiego organizmu. Popyt na tę grupę substancji chemicznych zależy od wielu czynników tj; wiek matki, masa ciała, stan zdrowia, aktywność fizyczna. Najlepiej, aby proteiny pochodziły przede wszystkim z produktów pochodzenia zwierzęcego, które często określane są jako pełnowartościowe białko. Bardzo dobrym źródłem jest: chude mięso drobiowe (najlepiej pozbawione skóry), mięso cielęce, ryby, które dodatkowo zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe: omega3 i omega6.

W drugim i trzecim trymestrze ciąży układ kostny dziecka ulega stopniowemu zwapnieniu. Wapń jest wtedy bardzo potrzebny . Pierwiastek ten powinien trafiać do organizmu matki w formie łatwo przyswajalnej. Można go znaleźć przede wszystkim w mleku i jego przetworach. Najlepsza jest komosa ryżowa, która ma największą zawartość wapnia .

Bierze ono udział w procesach krwiotwórczych, a jego niedobór może skutkować anemią u przyszłych mam, a potem także u ich dzieci. Ryzyko anemii utrzymuje się nawet przez rok od momentu narodzin malucha. Łatwo przyswajalne żelazo pochodzi głównie z mięsa. Produkty mięsne należy w tym przypadku łączyć z owocami i warzywami, bogatymi w witaminę C, która usprawnia wchłanianie żelaza.

Kwas foliowy odpowiada za prawidłowy wzrost i funkcjonowanie komórek cewy nerwowej u dziecka. Niedobór tego związku prowadzi do rozwoju wielu wad wrodzonych. Foliany, pojawiające się w produktach roślinnych, w blisko 50 proc. przypadków nie mogą zostać prawidłowo wchłonięte. To jest przyczyna regularnego stosowania doustnego kwasu foliowego (farmakologicznego).

Co warto jeść!?

Produkty zbożowe to cenne źródło białka, błonnika i witamin z grupy B - pełnoziarniste pieczywo i makarony, płatki owsiane, brązowy ryż, grube kasze. Produkty zbożowe powinnaś spożywać do każdego posiłku. Nie mniej niż 4 porcje - 1 porcja to kromka ciemnego pieczywa, ½ szklanki kaszy lub ryżu.

Warzywa - można jeść różne warzywa do każdego posiłku najlepiej surowe lub gotowane na parze.

Owoce - szczególnie te, które są bogate w witaminę C - jabłka, czarne porzeczki, jagody, truskawki. Suszone owoce warto włączyć do diety ze względu na zawartość błonnika i właściwości przeczyszczające.

Jajka - zawierają dużo wartościowego białka. Ze względu na zawartość cholesterolu poleca się nie więcej niż jedno dziennie.

Mięso, drób, wędliny - świeże i chude, różne rodzaje mięsa, bo jest ono źródłem białka i łatwo przyswajalnego żelaza. Istotną sprawą jest kwestia przyrządzania mięsa. Dużo zdrowsze jest gotowanie niż smażenie. Dotyczy to także innych produktów, jeśli można przygotować je inaczej niż smażąc to warto wybrać tę alternatywę. Nie oznacza to jednak, że trzeba rezygnować ze smażenia, tylko zmniejszyć ilość potraw sporządzonych w ten sposób. Ciężarna powinna unikać także wędlin kupowanych w sklepie, ponieważ są one przyprawiane szkodliwymi dla dziecka substancjami chemicznymi i zawierają zbyt dużo soli.

Ryby i owoce morza - powinny znaleźć się w diecie kobiety ciężarnej są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych w szczególności kwasów omega-3, które mają dobroczynny wpływ na rozwój mózgu nienarodzonego dziecka.

Mleko i przetwory mleczne - również powinny znaleźć miejsce w codziennej diecie, ponieważ to niezastąpione źródło wapnia, budulca kości i zębów. Można zastąpić je kefirem, maślanką, jogurtem.

Tłuszcze roślinne - oliwa z oliwek czy olej z pestek winogron dostarczają, nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Woda - w ciąży kobieta powinna wypijać ok. 2-3 litrów płynów dziennie.

cieszyn
ul. mennicza 1 (parter)
Projektowanie stron